Gazprom po rokoch znižuje priemernú cenu plynu

05.06.2013 Celý región

Moskva 4. júna (TASR) - Ruský energetický gigant Gazprom znižuje priemernú cenu plynu prvýkrát po štyroch rokoch. Najväčší svetový producent tejto komodity totiž upravil niektorým európskym klientom dlhodobé kontrakty. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Gazprom bude po novom tento rok účtovať odberateľom v Európe za plyn v priemere od 370 do 380 USD (282,61 až 290,25 eura) za 1000 kubických metrov. Novinárom to dnes potvrdil zástupca generálneho riaditeľa Alexander Medvedev, podľa ktorého pokles ceny plynu pomôže zvýšiť odbyt, a tým aj príjmy Gazpromu.

Európski klienti, vrátane koncernov E.ON a Eni, vyvíjali tlak na ruský štátny monopol, aby znížil priemernú cenu plynu, ktorá dosiahla rekord v roku 2008, keď Európu zasiahla recesia a dopyt po komodite klesol.

Gazprom svojimi dodávkami pokrýva zhruba 25 % spotreby plynu v Európe. S odberateľmi však uzatvára iba dlhodobé kontrakty, v ktorých sa cena plynu odvíja od ceny ropy a jej produktov a za trhovou cenou "zaostáva" o šesť až deväť mesiacov. Na ilustráciu, severomorská ropná zmes Brent od začiatku tohto roka zlacnela o 8 %.

Odberatelia žiadajú od Gazpromu aj spätné vyplatenie rozdielu v cene. Podľa Medvedeva však výsledná suma nesmie prekročiť 800 prípadne 900 miliónov USD. Vylúčil tiež ďalšie zľavy, ktoré žiada nemecká spoločnosť RWE.

Ruský energetický monopol očakáva, že súčasné kolo rokovaní o revízii cien plynu stihne s väčšinou kľúčových partnerov uzavrieť ešte do konca júna.
 

Vyberte región